Yaz Döneminde Zabıt Kâtibi Adaylarına Tavsiyeler

Bu yazımızda, zabıt kâtipliği sınavlarına hazırlanan ve henüz genel alım ilanı açıklanmayan adaylara yönelik bazı öneri ve tavsiyelerimiz olacak.

Malum, yaz dönemi başladı ve henüz Danıştay’ın açıkladığı 60 kişilik sözleşmeli zabıt kâtibi ilanının haricinde açıklanan ve yapılması planlanan bir sınav bulunmuyor. Haliyle bu binlerce zabıt kâtibi adayının moral ve motivasyonunu düşürmüş durumda. Adalet Bakanlığı 2017 yılında henüz Zabıt Kâtipliği genel alımı için bir sınav ilanı açmadı. 20 Temmuz’da başlayıp, 31 Ağustos’ta sona erecek Adli Tatili de göz önünde bulundurursak, yaz döneminde zabıt kâtipliği genel alımının gerçekleşmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. En erken tarih olarak da eylül ve ekim aylarında bir sınav ilanı yayınlanabilir gibi gözüküyor.

Sınava hazırlanan adaylar için aslında bu bir fırsat da oluşturabilir. Öğrencilerimizden de almış olduğumuz geri bildirimlerden de bildiğimiz üzere, şu an sınav ilanı çıkmasını bekleyip, çıkmayacağını düşünen birçok aday moral ve motivasyon olarak düşmüş durumda. Peki, temmuz ve ağustos ayı içerisinde bir sınav yapılmayacak olması bizim bu sınava olan hazırlıklarımıza ara vermemiz gerektiği anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır! Bu yaz dönemini fırsata da çevirebilirsiniz. Rakiplerinizin büyük bir çoğunluğu yaz döneminde çalışma yapmayacağı için özellikle sıfırdan başlayan veya başlayacak olan adaylar bu iki aylık süreyi iyi değerlendirmeleri durumunda kendilerini çok avantajlı duruma getirebilirler. Sene başından beri çalışan ve belirli hızlara ulaşan adaylar için de, mevcut süratlerini, kelime sayılarını artırabilmeleri için de çok büyük fırsat oluşturabilir.

Özellikle hâlâ Q Klavye kullanmaya devam edenler için önümüzdeki sınavsız 2-3 aylık süreç, F Klavyeyi on parmakla bakmadan kullanmayı öğrenmek için inanılmaz bir fırsat. On parmak metodunda temel eğitim hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden imkânı olan adaylara önerimiz, mutlaka bir kursa giderek öğretmen eşliğinde F Klavye ve On Parmak eğitimi almanız yönündedir. Ya da sizlere on parmakla F Klavye kullanmayı öğretecek tecrübede yakınlarınız varsa onlardan destek istemelisiniz.

Eğer maddi olanaklarınız el vermiyor veya kursa gidecek zamanı, iş-güç derken bulamıyorsanız, kendinize mutlaka bir çalışma programı oluşturun. Yine bir Klavye Öğretmeninden veya daha önceden sınavlara hazırlanmış olan yakınlarınızdan yardım talep edebilirsiniz. Bu konuda biz de sizlere seve seve yardımcı olmaya hazırız.

Artık F Klavyeye de geçiş yaptık. On parmakla bakmadan klavyeyi de kullanabilir durumdayız. Peki, şimdi nelere dikkat etmemiz ve nasıl çalışmamız gerekiyor?

Öncelikle zabıt kâtipliği sınavının her ne kadar klavyeyi bakmadan hızlı bir şekilde kullanabilme aşaması var ise, bunun aynı zamanda bir psikolojik boyutunun da olduğunu unutmamak gerekiyor.

  • Acaba yapabilecek miyim?
  • Ya kazanamazsam?
  • Parmaklarım hızlanacak mı?
  • Ya memur olamazsam?
  • Neden vuruşlarım artmıyor?
  • Galiba başaramayacağım?
  • Benden sonra başlayanlar benden hızlı yazıyor?

gibi soru ve soru silsileleri kafanızda sizi yiyip bitirebilir. Bu yüzden hazırlık sürecini çok iyi yönetebilmeniz gerekiyor. Çünkü bu sürecin % 50’si aslında psikolojinizi, moral ve motivasyonunuzu yönetebilir olmanızdan geçiyor. Sınavlarda da moral ve motivasyonunu iyi yöneten adaylar çok daha fazla başarılı oluyor. Kendinizi her daim olumlu motive etmeye çalışın. Vuruşlarınız uzun bir süre artmıyor olabilir, hatalarınız çok fazla çıkıyor da olabilir. Kesinlikle karamsarlığa kapılmadan çalışma azminizi düşürmemelisiniz.

Planlı, programlı çalışırken dikkat etmeniz gereken en önemli kriterler nelerdir?

  • Bol tekrar yapmak; hızlanabilmenin en önemli kriterlerinden birisi düzenli ve bol egzersizden geçmektedir. Ne kadar çok test yazar ve egzersiz yaparsanız parmak refleksleriniz ve melekeleriniz daha fazla gelişecektir. Bu aynı zamanda parmaklarınızla zihniniz arasındaki uyumu da artıracaktır.
  • Uyguladığınız programa sadık kalın; kendinizi katı disipline etmeye çalışın. Eğer bir hedef koyduysanız mutlaka o hedefe ulaşmadan çalışmanızı sonlandırmayın.
  • İstatistik tutun; vuruşlarınızı, hatalarınızı gün gün kaydedin. Bu gelişiminizi gün gün takip etmenizi sağlayacak ve kendinizi olumlu yönde motive etmenizi sağlayacaktır.
  • İstatistik sayesinde not aldığınız hatalarınızın içerisinden en sık yaptığınız hatalı kelime gruplarını çıkarın ve bol bol bu kelimeler üzerinde egzersizler yapın. Yaptığınız hata türlerinin ne olduğunu eğer bilmiyorsanız mevcut hatalarınızı da düzeltebilmeniz mümkün olmayacaktır. Bir nevi doktorun hastaya uyguladığı teşhis gibi, siz de temel öğretimdeki eksiklerinizi giderme yolunda kendinize bir nevi hata teşhisi koymuş ve sonrasında bunu tedavi etmek için çalışmalar yapmış olacaksınız.
  • Çalışmalarınızı parmak süratinize ve hata oranınıza göre yönlendirin. Eğer yavaş yazıyorsanız, parmak süratinizi artıracak çalışmalar yapın. Hata sayılarınız çok yüksek ise de hatasızlığı yakalayabileceğiniz çalışmalar yapabilirsiniz.

İlerleyen günlerde yeni yazılarımız ve videolarımızda birçok konuyu daha detaylı olarak anlatıyor olacağız. Fakat bu süre zarfında size bir yol göstermesi ve başlangıç olması adına yukarıdaki önerileri dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Klavye Kafası ekibi olarak çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Bir Cevap Yazın

yukarı çık