Kamu Kurumlarında F Klavye – Video

Klavye Kafası olarak, F Klavyeye geçiş projesiyle ilgili yanlış bilinenleri, topluma yapılan bilinçsiz yönlendirmeleri, yapılan haksız eleştirileri ve projenin asıl önem taşıyan faydalı noktalarını aktarmayı hedeflemekteyiz.

2013 yılı sonunda yayımlanan Başbakanlık Genelgesiyle başlatılan F Klavyeye geçiş projesinin sonucu olarak, 2017 yılının sonuna kadar kamu kurumlarında kademeli olarak F Klavyeye geçiş hedeflenmektedir.

Konuyla ilgili 2016 yılının sonunda yayınlanan haberlerde de Türkiye’de 2017 yılından itibaren kamu kurumlarının artık F Klavyeye geçeceği duyurulmuştu.

Her sene en az bir kere gündeme gelen ama yıllardır gerçekleşmeyen “Q Klavyeden F Klavyeye geçiş projesi”nin 2017 yılında başarıya ulaşmasını temenni ediyoruz.

Her şeyden önce basında yer alan haberlerde çok önemli teknik ve algı hataları yapılmakta ve hâlâ da devam etmektedir. Haberler sonrasında özellikle sosyal medyadaki teknoloji yorumcularının teknik bilgi eksikliğinden ve bilinçsizliğinden dolayı toplumu yanlış yönlendirdiklerini görmekteyiz. F Klavyeye gönül vermiş uzmanlar olarak amaçlarımızdan birisi de oluşan yanlış algıyı ve topluma verilen hatalı bilgileri en doğru şekilde düzeltmeye çalışmak yönündedir. En önemli yanlış algı da F Klavyeye geçişin tüm ülkede ve toplumda herkes için geçerli, “zorunlu geçiş” olacağı algısının oluşmasıydı. Bu geçiş aslında yalnızca tüm kamu kurumlarını kapsayan bir zorunluluktan ibaret.

Toplumumuzda oluşan en büyük yanlış algılardan birisi de konunun sadece klavye geçişinden ibaretmiş gibi topluma aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Özetle; F Klavyeye neden geçildiği ve hedefinin ne olduğu neredeyse kimse tarafından bilinmiyor. Aslında temel konu ve hedefin, tüm kamu kurumlarında bilgisayarda on parmakla bakmadan yazmayı mümkün hale getirerek, verimlilik ve zaman tasarrufunun hedeflenmesi olmalıdır. F Klavye de zaten on parmakla yazma metodunu dilimize ve ülkemize kazandıran ve bu amaçla rahmetli İhsan Sıtkı Yener hocamız tarafından yapılmış olan “dünyanın en bilimsel klavyesi”dir. On parmakla bakmadan yazmayı sağlamak için F Klavye bunun tek çözüm yoludur.

Zorunluluğun işe yarayacağı tek yer, on parmakla F Klavye eğitiminin ilköğretimden itibaren öğrencinin daha bilgisayarla ilk tanışması aşamasıdır. İlk bilgisayarla tanıştığı an F Klavyeyi on parmakla bakmadan kullanmayı öğretmeliyiz. Amerika ve AB ülkelerinde bu eğitim ilköğretim çağında yapılmakta ve tüm çocuklar klavyeyi bakmadan on parmakla kullanabilmektedirler.

Son zamanlarda dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip Finlandiya ilköğretim ders programından el yazısını kaldırdığını açıklamıştı. Onun yerine de çocuklara bilgisayarı on parmakla bakmadan kullanmalarına yönelik eğitim vermeye başladılar. Burada el yazısından kasıt, kalemin ve kâğıdın tamamen ortadan kaldırılması değildir. Okullarda “güzel yazı yazma” dersi olarak öğretilen birleşik güzel yazı yazma dersidir.

Mevcut bilgisayar kullanıcılarının ise teşvik ve bilinçlendirme yoluyla Q klavyeden, on parmak eğitimi ile birlikte F Klavyeye geçişini sağlamak daha doğru olacaktır. Bu vesileyle toplumda F Klavye için oluşmuş olan yanlış algının zamanla ortadan kalkacağı düşüncesindeyiz. Örneğin X bir kamu kurumunda çalışan ve Q klavye kullanıcısı olan devlet memuruna F Klavyeye geçmeden önce, on parmak eğitimi verilmezse ve hadi bakalım sen artık bundan sonra zorunlu olarak F Klavye kullanacaksın diye dayatılırsa, bu faydadan çok zarara yol açacaktır. Bu yüzden bu işin zorunlulukla ve dayatma yoluyla hayata geçmeyeceği aşikâr.

F Klavyeyi hangi yaşta olursanız olun ve ne zaman isterseniz isteyin öğrenebilirsiniz. 1-2 aylık on parmak eğitimi ile bilgisayarı bakmadan kullanabilir olursunuz. Toplumumuzda şöyle bir algı var; teknoloji artık aldı başını gitti, herkes Q Klavye kullanıyor, bu saatten sonra ben F Klavyeye geçersem tuş mu arayacağım, kendi bilgisayarım dışında bir bilgisayar kullanmak istersem F Klavye mi arayacağım. Dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın F Klavye düzeni tüm işletim sistemlerinde bulunmaktadır. On parmak metodunu da öğrendikten sonra hangi bilgisayarı kullandığınızın veya hangi marka ve şekilde klavye kullandığınızın bir önemi yoktur. Klavyeyi on parmak metodu ile kullanacağınız için zaten fiziksel klavyenin üzerindeki tuş diziliminin hangi ülkenin klavye düzenine ait olduğunun hiçbir önemi kalmayacaktır. Toplumumuzda bu ve buna benzer yanlış algı ve bilgi eksikliği bulunmakta ve dile getirilmektedir. Bizim amacımız da insanların zihinlerindeki bu yanlış algıyı ve bilgi eksikliğini gidermek yönündedir.

Yine insanların kafasında oluşan yanlış algılardan biri de F Klavyenin sadece hızlı yazı yazma ihtiyacı olanlar için uygun olduğu düşüncesidir. Sadece gazetelerde, dizgi servislerinde veya adliyelerdeki zabıt katipleri gibi işi yazı yazmak olan meslek gruplarının öğrenmesi yeterli olduğu düşüncesidir. Örneğin; iş ve işçi bulma kurumunda çalışan bir bilgisayar operatörünü düşünelim, belki de yüzlerce işsiz vatandaşımızın kaydını oluşturuyor veya güncelliyor. Özel sektörden yola çıkarsak da ilk aklımıza gelen çağrı merkezlerinde çalışan müşteri temsilcileri, gün içerisinde yüzlerce vatandaşımızın ilettiği şikayetleri dinleyerek aynı zamanda bilgisayar ekranına aktarmaya çalışıp teknik ekiplere iletilmek üzere arıza kaydı veya talep bildirimleri yapmaktadırlar. Neden on parmakla bakmadan bilimsel F Klavyeyi kullanmak varken, bilimsel olmayan dünyanın ve dünyanın en ilkel klavyesi Q Klavyeyi kullansınlar. Kazanılacak zamanı ve verimi şöyle biraz düşündüğümüzde aslında milyonlarca insanımızın hayatını kolaylaştıracaktır. Ülke ekonomisine de ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

F Klavyenin en önemli faydalarından biri de Türkçemizin yanlış kullanılmasının önüne geçmesi ve yozlaşmasına sebebiyet vermemesidir. Q Klavye kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu Türkçemize özgü olan “ç, ş, ğ, ı, ö” gibi harfleri kullanmayıp onların yerine “c, s, g, i, o” harflerini etmektedir. “Türkçe” yazmak yerine “Turkce” yazmaktadırlar. Yine günlük hayattan örnek vermemiz gerekirse, hemen hemen herkes tüm sosyal medya erişim platformlarını kullanarak İletişim sağlıyor. Selam yazmak yerine “slm” veya Allah’a emanet ol yerine “aeo” ya da kendine iyi bak yerine “kib” gibi kısaltmalar gün geçtikçe yaygınlaşarak artmaya başlıyor. Bu basit yanlış kullanımlar bile Türkçemizde yozlaşmanın ne kadar büyük boyutlara ulaştığının en büyük göstergesidir. Peki F Klavyeye geçildiğinde bu olmayacak mı? Evet olmayacak. Çünkü, F Klavyeyi on parmakla bakmadan kullanmaya başladığınızda kısaltma yapmaya ihtiyacınız kalmayacaktır. Saniyenin yarısı kadar zamanda “selam” kelimesini yazabileceksiniz. Çünkü dilimizin ve F Klavyenin fonetik özelliği ile birlikte zihin bu yönde terbiye edilmiş olacak.

 

Bir Cevap Yazın

yukarı çık