F Klavye ile On Parmak Tekniğini Öğrenmek – Video

F Klavye ilk icat edildiğinde on parmak tekniğine uygun olarak oluşturulmuş bilimsel bir klavyedir. F Klavyenin tasarım ve oluşturulma amacı, klavyenin bakmadan on parmak tekniği ile kullanılması ve verimliliğin artırılması yönünde olmuştur. İhsan Yener hocamız 1947 yılından 1955 yılına kadar yapmış olduğu tüm çalışmalarında, F klavyenin dünyanın en bilimsel klavyesi olması için araştırmalarını gerçekleştirmiş ve öyle de olmuş. Türkçedeki en sık kullanılan harflerin en güçlü parmaklara denk getirilerek ve Türkçenin fonetik özelliği olan “bir sesli bir sessiz” ve “bir sessiz bir sesli” özelliği dikkate alınarak tasarlanmış bir klavyedir. Bu özellik de zaten on parmak ile klavyenin kullanılmasını en mümkün kılan temel özelliklerden birisidir.

Peki F Klavye ve on parmak tekniğini öğrenmek çok mu zor veya üstün yetenek mi gerektiriyor?

Öğrenmek denilince herkesin aklına zekâ gelmektedir. Fakat bazen zihnimiz öğrenmek yerine, uygulayarak ve bol tekrar yaparak da yetenekler kazanabilir. On parmakla bakmadan yazma metodunu da bu kategoride değerlendirmeliyiz. Çünkü on parmak metodunu öğrenmek ve uygulamak için üstün bir zekâ, eğitim ve kültür seviyesine ihtiyaç duymayız. Fiziksel olarak herhangi bir engelimiz yok ise; iki elimiz ve parmaklarımızı sağlıklı bir şekilde kullanabiliyorsak, on parmak tekniğini doğru bir eğitim ve bol tekrar süreci ile öğrenebiliriz. Bisiklete binmek, yüzmek, otomobil kullanmak gibi uğraşları öğrenmeye benzer. Çünkü insan vücudu herhangi bir aktiviteyi, tekrarlama yöntemiyle öğrenir. On parmak tekniği de uygulamalı bir faaliyet olduğu için bol tekrar yaparak kısa sürede kolaylıkla öğrenilebilir.

Önemli olan; vücudumuzu zihnimizle en uyumlu bir şekilde kullanmaktan geçmektedir. Aslında bir nevi refleks haline geliyor; hangi parmağın, hangi tuşa basması gerektiğini düşünmeden refleks ile yapıyor. Özetle; bilinçaltı terbiyesi yapılmaktadır.

Ellerinizi klavyenin temel sıra ismini verdiğimiz “u” harfi ile başlayıp “ş” harfi ile tamamlanan tuş grubuna yerleştirdiğinizde avucunuzda bir beysbol topu, elma veya portakal tutar gibi yarım daire oluşturacak şekilde tutmalısınız. Bu şekilde parmaklarınız klavyenin tuşlarına 90 derece dik açı oluşturacak şekilde pozisyon alacaktır.

Temel sıra Türkçenin fonetik özelliğine uygun olarak oluşturulmuştur. Sol tarafta Türkçede en çok kullandığımız sesli harfler, sağ tarafta ise en çok kullandığımız sessiz harfler yer almaktadır. İşaret parmaklarımızı A ve K harflerini referans alarak yerleştirdiğimizde diğer parmaklarımız da aynı sırayla tuşların üzerindeki yerini almaktadır. Böylelikle “temel sıra” verdiğimiz bölgeye parmaklar yerleştirilerek on parmak tekniği ile yazmaya hazır hale gelmiş olunur.

Bir Cevap Yazın

yukarı çık