F Klavyede Hızı Artırmak, Hatayı Azaltmak – Video

Vuruşlarım Neden Artmıyor, Hatalarım Neden Azalmıyor?

Zabıt Kâtipliği sınavına ve yarışlara hazırlanan adayların ve günlük hayatında on parmak F klavye kullanan herkesin en çok sıkıntı yaşadığı iki konuyu ele almak istiyoruz.

Bunlardan birincisi; vuruşlarım neden artmıyor?

Bu sıkıntının temel sebebi, ilk temel eğitime dayanmaktadır. Doğru metot ve tekniklerle F klavye ve on parmak tekniğini öğrenmediyseniz, öncelikle temel tekniklerinizi kontrol etmeniz gerekiyor.

Oturuş düzeninden, bilek ve parmakların duruş şekline, vuruş tekniğinize kadar tüm temel tekniklerinizi gözden geçirmeniz gerekli. Daha sonrasında da mutlaka profesyonel bir F Klavye Öğretmeni tarafından destek alarak kendinize bir program oluşturmalısınız.

Adayların çoğunluğu günün büyük bir çoğunluğunu online web sitelerinde sadece 1 ve 3 dakikalık ekrandan test yazıyor. Mutlaka farklı egzersizler de yapılmalıdır. Örneğin; sözcük ekleri, harf üçgeni, cümle üçgeni, yazım kılavuzu vb. çalışmalar yapılmalıdır. Yine hız artırımını destekleyecek kâğıttan bakarak süreli ve süresiz testler yazılmalıdır.

Yine son olarak mutlaka verimli çalışmalısınız. Günde 8 saat çalışıp verimli çalışamıyorsanız, daha doğrusu çalıştığınız zaman sonunda kendinizde bir değişiklik göremiyorsanız mutlaka çalışma şeklini gözden geçirmelisiniz. 2 saat çalışın ama çalıştığınızdan verim alın. Tabi ki bu verimli çalışma sürenizi günlük 3-6 saat arasında sürdürebiliyorsanız ciddi katkı sağlayacaktır. Çünkü her gün düzenli egzersiz yapmak parmak melekelerinizin de gelişmesine ve reflekslerinizin daha seri duruma gelmesine sebep olacaktır. Yapılan egzersiz bilinçaltınızın da parmaklarınız ile olan iletişimini artıracaktır.

İkincisi ise; hatalarım neden azalmıyor?

Yukarıda yazdıklarımız aynı şekilde bu sıkıntı için de geçerli. Fakat yukarıdakilere ilave olarak, işin biraz da psikolojik durumu devreye girmektedir. Yazı yazarken kesinlikle kafanızı rahatlatmanız gerekiyor. Ya hata yaparsam? Acaba hata yaptım mı? Bir göz ucuyla bakayım? şeklinde soru işaretleri ile dikkatinizi dağıtmamanız ve kendinize güvenmeniz gerekiyor.

Unutmayın “hata yapacağım diye korkan daha çok hata yapar”. Yazılan yazı sonunda hata değerlendirmesi yaparak yaptığınız hata türlerini incelemelisiniz. Hatalı kelimeleri tekrar tekrar yazarak bir sonraki metinde aynı kelime veya kelime gruplarının karşınıza gelmesi durumunda hata yapma olasılığınızı düşürecektir.

İlgili videomuzu izleyerek daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.

Not: Video içerisindeki 1’er dakikalık egzersizlerde metinler rastgele seçilmiş ve sadece 1 kez yazılmıştır. Herhangi bir şekilde öncesinde egzersiz veya çalışma yapılmamıştır. İlk 1 dakikalık testte kontrollü yazarak, acele etmeden çok rahat imlâlı net 60-70 kelimelere ulaşmanız için nasıl yazılabileceğinin gösterimi yapılmıştır. İkinci 1 dakikalık testte ise parmak hızının ve temposunun biraz daha fazla artırılması durumunda nasıl yazılabileceğinin bir örneği gösterilmiştir.

“F Klavyede Hızı Artırmak, Hatayı Azaltmak – Video” için 2 yorum

  1. Mustafa Sarmaşık dedi ki:

    Hız için ilk önce 10 parmağı eksiksiz öğrenmiş olmalısınız. Parmaklar klavyeye yerleştikten sonra hiçbir şekilde hangi tuş nerede diye tereddütünüz olmamalı, KESİNLİKLE!!! klavyeye bakma ihtiyacı hissetmemelisiniz. Tuşlar, ne nerede bilincinize iyice yerleşmeli.

    İlk başta farklı tuş dizilimini yadırgayabilirsiniz. Elbette 0dan başlamak, alışkanlıkları değiştirmek pek keyifli olmaz. Sadece 10 parmak için değil matematik, yabancı dil, linux vb. hususlarda insan biraz zorlandı mı hemen uzaklaşmaya başlar. Yadırmagama öğrenim sürecinde işinizi zorlaştırır ve zaman kaybettirir. Sabırlı olmalı ve çalışmaya devam etmelisiniz.

    Klayvyeye bakma ihtiyacınızı ortadan kaldırdıktan sonra -videoda da bahseldildiği gibi- yazarken hızlı olmaya çalışmayın. Hızlı yazmaya çalışmak ister istemez telaş yapmanıza, gerilmenize haliyle hata yapmanıza sebebiyet verir. Amacınız sürat değil hata yapmamak olmalı, metne odaklanmalısınız. Zaten klavye ile talim yaptıkça bedeniniz duruma uyum sağlayacak ve hızınız kendiliğinden artacaktır. Özetle ilk önce klavyeye bakmadan hatasız yazmaya çalışacağız.

    Klavye ile talim yapmak yanında parmaklar ve bilekleri güçlendirmek için el yayı vb. aletlerle egzersizler yapmak hızınız için faydalı olacaktır. Mümkünse harici klavye kullanmalısınız, harici klavyeler dizüstü klavyelerinden daha ergonomiktir. Küçük ve bitişik tuşlu klavyelerden uzak durmalısınız. Yine sağlığınız için çalışırken nasıl oturulmalı, bedeninizin ve monitörün konumu ne olmalı, mola vermeden uzun süre çalışmamak gibi hususları iyi öğrenmelisiniz.

    Konu dışında fakat kullanacağınız işletim sistemini ve yazılımı tanımak metin üzerindeki hakimiyetinizi arttırır. Klavyedeki tuşların fonksiyonlarını ve kısayolları öğrenmek fare kullanmaya olan ihtiyacınızı azaltır ve çalışma keyfiniz artar. Kullandığınız yazılımı internetten araştırın. Başka kullanıcılar tarafından yazılmış makrolar veya eklentiler olabilir. Bu tip şeyler iş yükünüzü hafifletmekte yardımcı olacaktır. Herkese iyi çalışmalar…

  2. Yakup dedi ki:

    Lütfen pratikte yapabileceğimiz egzersizlerden bahseder misiniz? Örneğin, nedir bu “kelime, harf veya cümle üçgeni” çalışması gibi..

Bir Cevap Yazın

yukarı çık