Klavye Sınavı Öncesi Zabıt Kâtibi Adaylarına Tavsiyeler

Yüzlerce zabıt kâtibi adayı için bir sınav günü daha geldi çattı. Klavyelerinizin başında geçirdiğiniz o uzun soluklu, geceli-gündüzlü çalışmalarınızın ve emeğinizin karşılığını alacağınız o gün yine geldi. Belki birçoğunuz bu sınava ilk kez giriyor, belki de 2. veya 3. kez giriyor da olabilirsiniz. Bazılarınız için bu klavye sınavı belki de hayat memat meselesi haline gelmiş de olabilir. Bazılarınız için de tesadüfen gelişen ve bir arkadaşınızın tavsiyesi üzerine, “bir gireyim belki kazanırım” niyetiyle ilk kez gireceğiniz bir sınav da olabilir. Uzun yıllar yüzlerce zabıt kâtibi yetiştirmiş F Klavye öğretmeni ve geçmişte birçok dünya şampiyonasına katılmış biri olarak, sınav öncesinde sizlere az da olsa katkım olabileceğini düşünerek bazı tavsiye ve önerilerim olacak.

Sevgili adaylar, ne olursa olsun yapmanız gereken ilk şey, sınava motive olmaktır.

Sınav öncesi ve sınav günü bir miktar heyecan ve gerginliğin olması normaldir. Ama unutmayın ki, “hiçbir başarı heyecansız gerçekleşemez”. Ancak, çok aşırı stres ve kaygı da tam tersi çok zararlıdır. Bu durum hem sınav esnasındaki dikkatinizin azalmasına, hem de derecenizin kötü çıkmasına sebebiyet verebilir.

Şu anki hızınızın, yazdığınız net kelime sayısının, hatalarınızın artık hiçbir önemi yok. Son gün de olsa asla umutsuzluğa kapılmayın. “Acaba yazabilecek miyim”, “ya yazamazsam?”, “hatalarım çok fazla çıkıyor”, “bu sınav benim son şansım” gibi kaygılı düşüncelerle bilinçaltınızı olumsuz motive ederek paniğe kapılmayın. Evet bu belki bir yarış ama unutmayın ki bu sınava girecek tüm adaylar psikolojik olarak sizinle aynı durumda. Eğer siz gerçekten sınav arefesine kadar planlı, programlı ve verimli çalıştıysanız, korkmanıza veya kaygılanmanıza hiç gerek yok. Tabiki kaygı duymak çok doğal bir durum fakat, şiddetli olursa sakıncalıdır.

Sınav öncesinde ve sınav anında konsantrasyonunuzu yüksek tutarak kendinizi olumlu yönde motive etmeye çalışın. “Yazacağım”, “başaracağım”, “kazanacağım” gibi tümceler kullanarak bilinçaltınıza olumlu yönde mesajlar gönderin. Bol bol derin nefes alarak stresinizi ve heyecanınızı azaltmaya çalışın. Kendinize özgüven aşılayın. En önemlisi de “KENDİNİZE GÜVENİN”.

Sınav anında heyecanını kim kontrol altına alırsa o avantaj sağlar. Özetle heyecanına sahip çıkan her zamanki yaptığı dereceyi yapacaktır. Eğer motivasyonunuz yüksek ve heyecanınız az olursa, her zamanki yaptığınız derecenin üzerinde bir derece bile yapabilirsiniz. Geçmişte birçok öğrencimiz bunu başardı. Hatta sınavda kendi rekorunu bile kıranlar oldu. Emin olun bu mümkün.

Heyecanınızı yenebilmek için kesinlikle farklı yollara başvurmamanızı tavsiye ediyorum. Bazı öğrencilerim; “hocam sakinleştirici ilaç alsak faydası olur mu?” şeklinde sorular yöneltiyor ve sonuna da mutlaka “hocam zararsızmış” diye de ekliyorlar. İlacın zararsızı olmaz. Bunun için mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Alacağınız ilacın sizde nasıl bir yan etki ortaya çıkaracağını bilemezsiniz. Hele ki daha önceden hiçbir şekilde sakinleştirici kullanmayıp da sınav günü ilk kez kullanıyor olmanız ciddi risk teşkil edebilir. Bu ilaç sizin kaslarınıza, sinir sisteminize olumsuz etki sağlayarak reflekslerinizde yavaşlama yaratabilir. Ya da baş dönmesi, mide bulantısı gibi farklı yan etkileri de vücudunuzda oluşturabilir. Bu yüzden bu ilaç konusunun muhakemesini çok iyi yapmanızı tavsiye ederim.

Yapacağınız yanlışlardan birisi de geç saatlere kadar çalışmanızı sürdürmeyin. “Artmayan vuruşlar veya azalmayan hatalar son gün artmaz veya azalmaz”. Aşırı yoracağınız elleriniz ve parmaklarınız size sınavda faydalı olmaz. Yarın sabaha kadar başta elleriniz ve parmaklarınız olmak üzere vücudunuzun dinlenmesine izin verin. Aklınıza geldikçe kas ve adalelerinizi çok zorlamamak şartıyla ellerinize yavaş yavaş açma germe hareketleri yaptırın.

Bir önceki önerimizle bağlantılı olarak çok geç saatlere kadar oturarak stres ve kaygınızı artırmayın. Zihninizi rahatlatmanızın ve kaygılarınızdan kurtulmanın en kolay yolu uyumaktır. Sağlam bir uyku ve dinlenmiş bir vücut sınav günü daha dinç ve daha özgüvenli olmanıza katkı sağlayacaktır.

Sabah biraz erken kalkıp, sınav merkezine gitmeden önce evinizde yapacağınız 15-20 dakikalık ısınma çalışması sizlere fayda sağlayacaktır. Parmaklarınızı çok zorlamadan 1 dakika kadar “akemiluyilemaküt” temel sıra egzersizini çalışabilirsiniz. Sonrasında da yine bir 3 dakika kadar acele etmeden hatasızlık hedefiyle kelime çalışması son olarak da yine parmaklarınızı yormadan 2-3 tane hatasızlık hedefiyle 3 dakikalık test yazabilirsiniz. Sürat hedefiyle yazmayın ki, bu testlerin dereceleri sizi olumsuz yönde motive etmesin, rehavete kapılmanıza da sebebiyet vermesin. Sınav salonunda beklerken sürekli test yazarak parmaklarınızı da yormayın. Klavyenizi yanınızda götürüp ara ara sürat hedefi olmadan kelime egzersizleri yapabilirsiniz. Uzun soluklu olmaması ve kendinizi yormamak şartıyla.

Sınavdan birkaç saat önce çok sıcak veya kaynar su ile duş almamaya özen gösterin. Sıcak veya kaynar su kas ve adalelerinizin gevşemesine ve rahatlamasına sebep olur. Bu da el ve parmak reflekslerinizin yavaşlamasına neden olacaktır.

Soğuk havalarda sınava girene kadar ellerinizi ve parmaklarınızı sıcak tutmaya çalışın. Elleriniz üşürse parmaklarınız kısalbilir ve bu sebeple yaptığınız vuruşları tam olarak hissetmeyebilirsiniz. Sıcak havalarda ise, aşırı stres yaparak ellerininizin veya parmaklarınızın terlememesine özen gösterin. Aşırı terleme parmaklarınızın tuşlar üzerinde kaymasına ve yanlış vuruş yapmanıza sebebiyet verecektir.

Sınav anında dikkatinizi dağıtmamaya ve konsantrasyonunuzu yüksek tutmaya çalışın. Süre başladığında oluşacak gürültü veya çıkan klavye seslerini mümkün olduğunca duymayaya çalışın. Salonda yüksek seste gürültü veya patırtı oluşsa dahi önemsemeyin, sağa sola bakmadan ve dikkatinizi dağıtmadan metne tam konsantre bir şekilde süre sonuna kadar yazmaya gayret gösterin. Mesela yanınızdaki kişi klavyenin tuşlarına kuvvetli vuruş yaparak çok sesli de yazıyor olabilir, bu sizin dikkatinizi hiçbir şekilde dağıtmamalı veya moraliniz bozulmamalıdır.

Son olarak; sınav gününe kadar uyguladığınız ve en yüksek net vuruşa ulaştığınız yöntem, stil nasılsa sınavda da o şekilde yazmalısınız. Kesinlikle daha önceden hiç uygulamadığınız bir yöntemle riske girmeyin. Unutmayın dere geçilirken at değiştirilmez. Sadece sakin kalmaya, ilk saniyelerde kontrollü yazmaya dikkat edin. İlk birkaç saniyede hata yapmamaya ve aşırı heyecanla parmaklarınızdaki heyecanı arttırmamaya çalışın. Yüksek konsantrasyonla birlikte parmaklarınızdaki akıcılığın da arttığını hissedeceksiniz.

“Klavye Kafası” ekibi olarak yarınki klavye sınavında tüm öğrencilerimize ve adaylara başarılar dileriz.

Bir Cevap Yazın

yukarı çık