Temel Teknikler
Temel teknikler dediğimizde; oturuş pozisyonu, parmakların klavye üzerindeki duruşu, bilekler, dirsekler, ayak ve bacakların duruş şekli gelmektedir. İlk günden başlayarak saydığımız tüm bu temel tekniklerin katı disipline edilerek ve özen gösterilerek öğrenilmesi ve öğretilmesi, hayati önem taşımaktadır.
Her Şeyden Önce Oturuş Şekli
Q klavye kullanmanın en büyük dezavantajlarından biri de kambur oturmaya sebebiyet vermesidir. Kambur oturmanın da doğal sonuçları; en başta boyun ve sırt ağrıları olmak üzere omurga rahatsızlıklarına sebep olmasıdır. Bu doğal sonuçlar da Q klavye ile yazı yazmayı son derece yorucu hale getirmektedir.
Q klavye kullanıcılarının yazma işlemi üç aşamada gerçekleşir; önce yazmak istenilen metin okunur, zihinde tutulabildiği kadar kelime ezberlenir, sonra klavyeye eğilerek ilgili harfleri arayıp bularak tuşlara basılır ve ondan sonra da gözler ekrana tekrar çevrilerek doğru yazılıp yazılmadığının kontrolü yapılır. Ezberlenen kelimeler yazıldıktan sonra yine yazılacak metin için eğilmek durumunda kalınır. Fakat sıklıkla metinde kalınan yer kaybedileceği için metni her defasında gözden geçirmek zorunda kalınır. Bu üç aşamalı yazma zorluğu, bilgisayar başında dik oturma imkânı vermeyecektir. Fakat F klavye ile on parmak metodu sayesinde gözlerimiz, sadece yazmamız gereken metine odaklanacağı için başka bir yere kaymayacak ve vücudumuzu ve zihnimizi gereksiz yere yormamış olacağız.
Sandalye veya ofis koltuğuna otururken sırtınız ve başınız dik konumda olmalıdır. Arkanıza yaslanabilirsiniz ancak sırtınızın yere 90 derece dik açı yapacak şekilde düz olmasına özen göstermelisiniz. Bu oturuş düzeni uzun masa başı çalışmaları sebebiyle bel, sırt, boyun ağrılarından korunmanız için gereklidir. Bu yüzden temel öğrenim aşamasında boyunuza uygun tabure kullanımını önermekteyiz. Yorulduğunuzda da kollarınızı her iki yana serbestçe bırakarak dinlenmelisiniz.
Dirseklerinizin yere 90 derece paralel açı yapması gerekir. Klavye, ellerinizin tam altına gelecek mesafede durmalıdır. Parmaklarınızı klavye üzerine yerleştirdiğinizde, dirseklerinizi 90 dereceden fazla açmamanız gerekir. Vücudunuzu geriye çok yaslarsanız kollarınızın 90 derecelik açısı bozulacaktır. Vücudun geride kalması, 2-3 dakika içinde yer çekimi kuvvetinin sizi daha fazla yormasına sebep olacaktır. Aynı şekilde vücudunuzu çok fazla öne doğru da eğmemelisiniz.
Sandalye veya ofis koltuğu da yine boyunuza uygun olmalıdır. Alçak olması durumunda bilekleriniz masaya veya klavyeye yaslanma ihtiyacı hissedecektir. Tam tersi yüksek olması durumunda da bileğinizin yukarı doğru bombeli bir şekilde çıkıntı oluşturmasına sebebiyet verecektir.
Gözler
On parmak metodunun en önemli faydalarından biri de ekrana veya klavyeye bakma ihtiyacı duyulmamasıdır. Eğitimin ilk günlerinden itibaren ekran ve klavye kontrolü yapılmaması konusunda katı ve kuralcı olmamız gerekir. Eğer yazılı bir metni bilgisayara aktararak çalışmamız gerekiyorsa, yazıya konsantre olarak çalışma yapılmalıdır. Yazılı metni klavyenizin soluna koymanız avantaj sağlayabilir. Eğer ekrandan çalışma yapılıyorsa da kesinlikle sadece yazıya odaklanılmalı ve klavye kontrolü kesinlikle yapılmamalıdır. Temel eğitimde gözlerle birlikte zihin hangi refleksleri benimserse, ilerleyen günlerde de bu alışkanlık haline gelmektedir. Yazılı metin değil de söyleneni veya düşüncelerinizi yazıyorsanız da başlangıç aşamasında gözlerinizi ekran ve klavyeden uzak tutarak sol veya sağ tarafınıza bakarak ya da gözlerinizi kapatarak daha fazla konsantre şeklide yazmaya çalışmalısınız. Böylelikle söylenene daha fazla odaklanacağınız için, yaptığınız hatayı anında farketme alışkanlığı kazanırsınız. Zamanla zihin ve parmaklar gelişeceği için artık söylenenleri ekrana bakarak yazmaya başlayabilirsiniz. Söyleneni yazma yöntemini en çok adliyelerde zabıt kâtipleri kullanmaktadır. Hakimin söylediğini anlık olarak bilgisayar ekranına aktarmaktadırlar.
Temel Sıra ve Parmakların Yerleşimi
Ellerinizi klavyeye yerleştirdiğinizde avucunuzda bir beysbol topu veya bir elma tutar gibi yarım daire oluşturacak şekilde tutmalısınız. Bu şekilde parmaklarınız klavyenin tuşlarına 90 derece dik açı oluşturacak şekilde pozisyon alacaktır. Bileklerinizin de masa veya klavyeye yaslanmadan havada ve düz bir şekilde durması gerekir. Başlangıçta bu oturuş ve duruş şekli alışık olmadığınız için yorucu ve sıkıcı gelecektir. Fakat katı kurallarla sürdürmeniz gereklidir. Diğer önemli bir nokta da ellerin iki yana doğru çok fazla ayrılmamasıdır. Eğer eller dışa doğru çok fazla açılırsa parmaklarınızın tuşlara olan açısı da bozulacaktır. Aynı zamanda tuşlara vuruş kuvvetiniz ve tuşlara olan hakimiyetiniz azalacaktır. Parmaklarınızın temel sıra dışındaki alt ve üst sıradaki tuşlara erişimi de kısıtlanacaktır. Ellerinizi yarım daire pozisyonunda tuttuğunuzda parmaklarınızın farklı uzunlukları da ortadan kalkacaktır. Kesinlikle tırnakların tuşlar ile olan teması da engellenmelidir.
Parmaklarımızı tuşlara yerleştirdiğimizde hafif bir şekilde üzerlerine ağırlık yapmayacak ve kuvvet uygulamayacak bir şekilde değmelidir. Eller kıvrık, fakat kesinlikle el kaslarımızı kasmadan en doğal haliyle tutmalıyız. Bilekler havada, parmakların uçlarının tuşlara değebileceği yükseklikte 90 derecelik açı korunarak tutulmalıdır. Bileklerin havada tutulması ilk zamanlarda yorucu ve sıkıcı bir yöntem olacağından kesinlikle masa ve üzerine yaslayarak yazılmamalı veya eller dinlendirilmemelidir. İki yana sarkıtıp dinlenmek yeterlidir.