Zabıt Kâtipliği Klavye Sınavı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli ve Nasıl Çalışılmalı?

Sevgili Klavye Kafası okurları; bu yazımızda Zabıt Kâtipliği klavye sınavına kısa bir süre kala nasıl çalışabileceğinize ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine yönelik bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Sınav öncesinde heyecan ve kaygınızın olması çok normaldir. “Hiçbir başarı heyecansız kazanılmaz. Heyecanını yenemeyen de başarılı olamaz.” Ancak, çok aşırı stres ve kaygı da zararlıdır. Bu durum sınav arefesine girdiğiniz bugünlerde hem dikkatinizin azalmasına, hem de mevcut derecelerinizin de düşmesine sebep olabilir.

HEYECANINIZI KONTROL ALTINA ALIN

Kimler heyecanını kontrol altına alabilirse, sınavda da onlar başarılı olacaktır. Çünkü heyecan doğrudan hem zihinsel hem de fiziksel olarak sizleri olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer olumsuz yönde etkisi altında kalırsanız; bilinçaltınız ile parmaklarınız arasındaki koordinasyonun azalmasına sebep olursunuz. Bu heyecanınızın etkisiyle sınav esnasında parmaklarınızın aşırı derecede titremesine, terlemesine, soğumasına, kasılmasına ve vuruş yapacağınız tuş veya harften emin olamamanıza sebep olacaktır. Sınav öncesi ve sınav anındaki konsantrasyonunuzu yüksek tutarak kendinizi olumlu yönde motive edin. “Başaracağım”, “kazanacağım” gibi tümcelerle bilinçaltınıza olumlu yönde mesajlar gönderin. “KENDİNİZE GÜVENİN”.

Sadece sınav anında değil aynı zamanda sınav öncesinde yapacağınız çalışmalarda da aşırı stres yapar veya heyecanınızı kontrol altına alamazsanız mevcut vuruşlarınızın veya net kelime sayılarınızın da düşmesine sebep olabilirsiniz. Bunun da en büyük sebeplerinden birisi; “Acaba kazanabilecek miyim?, İstediğim net kelime sayısına ulaşabilecek miyim?, Ya çok fazla hatam çıkarsa? vb. düşüncelerin sürekli kafanızda canlanıyor olmasıdır. Özetle; kafalarınızdaki en büyük soru işareti olan “Gelecek Kaygısı”nın düşüncesini ve stresini mümkün olduğunca çalışmalarınız sırasında azaltmaya çalışın.

HEDEFLİ ÇALIŞIN  (“0” HATA HEDEFİ)

Test yazarken mutlaka kendinize küçük küçük hatasızlık hedefleri koyun. Aşağıda belirttiğim yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz. Örneğin; “bu kelimeyi hatasız yazacağım” “satır sonuna kadar hata yapmadan yazacağım”, “hata yaptığımı hissetmezsem, ekrana gereksiz yere bakarak yazdığımı kontrol etmeyeceğim” gibi. Bu hedefler hem sizin daha özgüvenli yazmanızı hem de dikkatinizin dağılmamasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle yazdığınız metni anlayarak yazmanıza ve bunun da doğal sonucu olarak silme (backspace) tuşunu yazarken daha az kullanmanıza katkı sağlayacaktır. Çünkü anlayarak yazacağınız için yaptığınız vuruşlardan emin olacaksınız ve hata yapmayacaksınız.

SİLME (BACKSPACE) TUŞU KULLANIMI

Temel eğitimin, doğru metot bilen öğretmenler tarafından öğretilmemiş olması maalesef ilerleyen günlerde kişide kronikleşen fazla silme tuşu kullanma alışkanlığının elde edilmesine sebebiyet verecektir. Yazarken bol hatalı yazmanın birçok farklı sebebi olabilir; temel tekniklerin yanlış olması (oturuş düzeni, bilekler, parmaklar, ellerin ve parmakların klavye üzerindeki duruşu açısı), bilinçaltının doğru terbiye edilmemiş olması, doğru parmakla doğru tuşların kullanılmaması vb. şeklinde etkenleri çoğaltabiliriz. Bu yanlışların doğal sonucu olarak da, bol bol silme tuşu kullanımıyla, sürekli hata düzelterek ve duraksayarak yazarsınız. Özellikle her kelimede silme tuşu kullanarak yazmaya çalışan birçok kişi bulunmaktadır. Temel eğitimde silme tuşu kullanmamak en doğru yöntemdir. Peki bu silme tuşunu az kullanmak neden bu kadar çok önemli? Çünkü; ne kadar az silme tuşu kullanırsanız yazarken o kadar az duraksarsınız ve hata düzeltmek için harcadığınız zaman size net kelime olarak geri döner. Bunun için de mutlaka yazmış olduğunuz metni anlayarak ve konsantrasyonunuz yüksek bir şekilde yazmaya çalışmalısınız. Net kelime sayıları sizden daha fazla olan bir kişinin nasıl yazdığını gözlemlediğinizde daha akıcı ve daha az silme tuşu kullanarak yazdığını rahatlıkla görebilirsiniz. Silme Tuşu (Backspace) Neden Önemli ve Nasıl Kullanılır”.

DOĞRU VURUŞ TEKNİĞİ VE PARMAK SÜRATİ

Francis Bacon der ki; “Metodu olan topal, metotsuz koşandan daha çabuk ilerler.” Bu özlü sözden yola çıkarak vuruş tekniğinizin doğru olup olmadığından mutlaka emin olmanızı tavsiye ederiz. Vuruş tekniğiniz ‘kuvvetsiz ve ani’ olmalıdır. İhtiyacından fazla yapacağınız kuvvetli vuruşlar aynı harfin ekranda birden fazla çıkmasına, ihtiyacından az yapacağınız vuruşlar ise, harfin ekrana çıkmamasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda performansınıza da etki ederek kısa sürede yorulmanıza da sebep olabilir. Parmaklarınızı tuşların üzerinden çok fazla havalandırmadan yazmaya çalışın. Aslında çok basit bir yöntemle bunu gözlemleyebilirsiniz. İmkanınız varsa kısa süreli bir metin yazarken ellerinizi ve parmaklarınızı görebileceğiniz şekilde videoya çekerek vuruş tekniğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Diğer bir konu da; hızlı yazma isteğidir. Daha doğrusu bilinen yanlışlardan birisi “tuşlara çok fazla vuruş yaparak hızlı yazılabileceği düşüncesi”dir. Klavyenin tuşlarına çok vuruş yaparak hızlı yazamazsınız. Önemli olan tuşlara doğru vuruş yapabilmektir. Tuşlara doğru vuruş yaptığınızdan emin olarak yazabilmelisiniz. Eğer yazdığınız metnin sonunda çok fazla hatanız çıkıyorsa, emin olun o sonuç sizin gerçek parmak süratinizi yansıtmamaktadır. Bu yüzden daha sakin ve daha kontrollü vuruşlarla yazmalısınız. Sizin için ‘brüt vuruş’ değil, ‘net vuruş’ önemli olmalı. Şöyle düşünelim, 150 kelimeyi 20 hata ile yazmak mı? Yoksa 130 kelimeyi 0 hata ile yazmak mı daha makbuldür. Hatasız yazabilmek her zaman için bir ayrıcalıktır. Aynı zamanda mülakatlarda da size artı bir değer katarak diğer adaylara göre dikkat çekmenize de katkı sağlayacaktır. Özetle çok daha az enerji ve kontrollü yazışla daha fazla net kelime yazabilirsiniz. Fakat bunun için kesinlikle sabırlı olmanız ve düzenli olarak çalışmanız gerekiyor. Her işin başında olduğu gibi bu işin başı da sabırlı olmak ve düzenli çalışmaktan geçiyor. F Klavyede Doğru Vuruş Tekniği

İMLALI MI İMLASIZ MI?

Yine dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de; sınav imlalı mı, imlasız mı olacak. Bu ikilemde kalmak sizlerin mevcut çalışmalarınızı ve derecelerinizi etkileyecektir. Tavsiyemiz tüm çalışmalarınızda bilinçaltınızı ve parmaklarınızı imlalı alıştırmanız yönündedir. Eğer sürekli imlasız yazmaya alıştıysanız da mutlaka her üç testten en az birisini imlalı yazmalısınız. Böylelikle sınav günü imlalı yazın dediklerinde öncesinden tecrübeli olduğunuz ve çalıştığınız için panik yapmamış olursunuz. Bu şekilde çalışmak sınav günü “acaba imlalı yazdırırlar mı”, “ya imlalı yazın derlerse” endişesinden daha az etkilenmenizi sağlayacaktır. Çünkü sınavda sizden istenilen en temel şeylerden birisi; “verilen metne sadık kalınıp kalınmadığı”dır. İmlalı çalışmanın en önemli faydalarından birisi de, sizi anlayarak yazmaya alıştırır ve daha az hata yaparak yazabilir olursunuz. Bu konuda YouTube kanalımızdan Neden İmlâlı Çalışmalıyız? videomuzu izleyebilirsiniz.

Parmak süratiniz eğer çok yavaşsa parmak süratinizi artırmak için; mutlaka kâğıttan bakarak ve ekran kapalı bir şekilde çalışmalarınızı sürdürmelisiniz. 3 dakika dolana kadar da kesinlikle ekran açarak kontrol yapmamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta dikkatinizin dağılmaması ve yaptığınız hata sayısının artmasından dolayı moral bozukluğu yaşamamanız olacaktır. Duraksamadan yazmak, yazı yazma akıcılığınızı ve sürekliliğinizi artıracaktır. Açık ekranda aslında sürekli ekran kontrolü yaparak 3 dakikalık testin 1 dakikasını ekrana bakarak, yazdığınızı kontrol ederek ve hatalarınızı düzeltmek için silme tuşu kullanarak harcıyorsunuz. Özetle aslında 1 dakikanız boşa gitmiş oluyor. Yine parmak süratinizi artırmak için yazılışı kolay yüksek sürat cümleleri ve tekerlemeler yazabilirsiniz. (kara kara kartallar kararan surlara kanat kırarlarsa kırsınlar) gibi.

İnternet üzerindeki çalışma siteleri üzerinden yazdığınız testlerde yazım denetimini kapatarak yazmalısınız. Yazdığınız kelimenin altının çizilerek veya üzerinin farklı bir renge bürünerek belirginleştirilmiş bir şeklide referans gösterilerek yazıyor olmanız size aslında farkında olmasanız da zarar vermektedir. Hiçbir sınav ortamında bu özellik olmayacak. Zabıt Kâtipliği sınavına gireceğiniz ekran da buna dahildir. Yazım denetiminin açık olması aynı zamanda sizlere göz ucuyla takip etme gibi kötü bir alışkanlık kazandıracaktır. Böylelikle bu özellik ile yazdığınız her kelimeyi kontrol etme isteğiyle yazacaksınız. Bu da yine sizin mevcut akıcılığınızı zayıflatacaktır. Hatta zaman zaman da olsa anlık olarak kaldığınız kelimeyi kaybetme riskiniz de çoğalacaktır. F Klavyede Neden İmlâlı Çalışmalıyız

KAPALI EKRAN İLE HATASIZLIK HEDEFİ

Kapalı ekran yazdığınız testlerden sonra mutlaka sonraki yazışta aynı testi açık ekranda bu kez hatasızlık ve sürat hedefiyle yazmalı ve kapalı ekranda ulaştığınız sürati hatasızlıkla pekiştirerek net kelime sayınızı artırmayı hedeflemelisiniz. Hatasız yazabilmek için anlayarak yazmak, temel hedefiniz olmalıdır. Her test sonunda da hatalı yazdığınız tüm kelimeleri en az 5’er kez hatasızlık hedefiyle yan yana yazmalısınız. Yine istatistik tutarak bu yaptığınız hataları not almalısınız ve ne tür hatalar yaptığınızı; örneğin; “harf ve hece yer değiştirme hatası mı?”, “fazla vuruş mu?”, “atlanmış vuruş mu?”, “büyük harf hatası mı?” gibi hata türlerinizin ne olduğunu tespit etmelisiniz ve azalması için çalışmalar gerçekleştirmelisiniz. Aksi takdirde hatalarınız hiçbir zaman düşmeyecektir. Yine hatasız yazabilmek için en güzel egzersizlerden birisi de sözcük eki çalışmasıdır. Çalışma programınız içerisine mutlaka sözcük eki çalışmaları ekleyin. Bu çalışmaları yine süre hedefiyle fakat hatasız yazma hedefiyle gerçekleştirin. Parmak süratiniz ile okuma hızınız arasındaki farkı anlayabilmeniz adına fayda sağlayacak ve hatalarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Sözcük eklerini sık sık yaptığınız hatalı kelimelerden de oluşturabilir veriminizi daha da fazla arttırabilirsiniz.

Hatasızlık hedefiyle çalışırken yaptığınız hataları anında düzeltebilmek ve fark edebilmek için de test içerisinde küçük küçük rüyalar veya halüsinasyonlar görmemeye çalışın. Bilinçaltı bu aşamada gözlerinizin yazdığı kelimeleri yazmaya devam edecektir. Fakat hatalarınızı fark edemeyeceğiniz için yaptığınız hataları anında düzeltemeyeceksiniz. Aslında birçok kişi bunun farkında değildir ama süre sonunda yapılmış olan hataların büyük bir çoğunluğu bu kopukluğun yaşandığı anda meydana gelen hatalardır.

Klavyenin başına geçtiğinizde ve çalışmalarınıza başlamadan önce mutlaka “klavyenin besmelesi” olarak isimlendirdiğimiz, temel sıra cümlesi ile başlangıç yapmanızı öneririz. En az 2 dk süre yazarak. (akemiluyilemaküt )

Temel sıra cümlesinden sonra yine testlere başlamadan önce en az 2 dk süre ile yüksek sürat cümlesi yazmalısınız. Yüksek sürat cümlesi parmak refleksinizi artırmak ve parmaklarınızı açmak için sizlere yardımcı olacaktır. Yazılışı kolay ve sürat artırıcı cümleler ve tekerlemeler yazmalısınız. ( kara kara kartallar ak karlara konarlar )

Çalışmalarınızın en sonunda günü tamamlarken parmak, el, bilek ve kollarınızı rahatlatacak açma/germe çalışmaları yaparak yorgunluğunuzu bir nebze olsun azaltabilirsiniz. Bu yapacağınız açma/germe çalışmaları uzun süreli çalışmalarda sizlerin ilerleyen yıllarda meslek hastalığı olan karpal tünel sendromuna yakalanmamanızı sağlayacaktır. Klavye Kafası Youtube kanalımızdan Parmak İdmanları videomuzu izleyebilirsiniz.

Son olarak; daha önce yayınlamış olduğumuz ve sınav gününde dikkat etmeniz ve yapmanız gerekenlere yönelik önerilerin bulunduğu “Klavye Sınavı Öncesi Zabıt Kâtibi Adaylarına Tavsiyeler” başlıklı aşağıdaki yazımızı da okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

“Klavye Kafası” ekibi olarak; klavye sınavında tüm öğrencilerimize ve adaylara başarılar dileriz.

Klavye Sınavı Öncesi Zabıt Kâtibi Adaylarına Tavsiyeler

Bir Cevap Yazın

yukarı çık